Arkivfynd

Arkivfynd

Arkivfynd

Jag hittar oavbrutet uppgifter i arkiven som jag själv inte har någon egentlig nytta av men som skulle kunna intressera andra. Uppgifter som ger en inblick i förhållanden förr i tiden eller helt enkelt bara är roliga eller intressanta. Här kommer jag fortsättningsvis att placera dessa.

Bälgstöld

ArkivfyndPosted by gorek.se Fri, March 09, 2018 10:38:49

I landskapshandlingarna meddelas kortfattat så kallade sakören. Det är de böter som har betalats för olika brott. Ofta antecknas endast ett namn och ett belopp, ibland får man också veta vilket brott som har begåtts. Mer sällan får man som i detta exempel veta orsakerna till det begångna brottet.

Haver Olof Matsson i Näs i Möklinta socken utgivit för det han skar sönder ett par hyttebälgar för kon majtt och stack sig där av lappar till skor.

Hyttbälgarna pumpade in syre i ugnen för att öka temperaturen. Processen kallades därför också blåsning. Bälgarna var tillverkade av läder och Olof Matsson, fattig eller snål, gjorde sig helt enkelt ett par skor av bälgarna.

Västmanlands handlingar 1548:5 bild 324
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.